Download contract inchiriere auto
Locatarul va instiinta in scris locatorul despre fiecare iesire din tara, cu indicarea destinatiei si a perioadei de sedere. In cazul in care autovehiculul nu functioneaza la capacitatea si calitatea garantata de Locator, Locatarul poate cere reducerea corespunzatoare a chiriei sau rezilierea prezentului contract, cu solicitarea platii de daune-interese.
Pana la reducerea corespunzatoare a chiriei sau, dupa caz, pana la plata daunelor-interese, Locatarul are un drept de retentie asupra autovehiculului, avand dreptul sa nu il remita Locatorului. Pe perioada operarii dreptului de retentie, Locatarul nu va folosi autovehiculul inchiriat. Locatorul garanteaza ca autovehiculul ce il inchireaza intruneste toate conditiile tehnice de folosire, fiind in stare normala de functionare si neavand defecte si lipsuri, functioneaza la capacitatea si calitatea descrisa in contract sau anexa.
Locatorul nu raspunde de nefunctionarea, functionarea necorespunzatoare, sau accidentele nedorite daca acestea se datoreaza exclusiv culpei Locatarului in utilizare sau nerespectarea de catre acesta a instructiunilor de folosire.
Locatarul se obliga sa se ingrijeasca de autovehicul ca un bun proprietar, respectand instructiunile de utilizare si mentinandu-l in stare buna de functionare pe tot parcursul derularii prezentului contract.
Cheltuielile de intretinere si utilizare cad in sarcina Locatarului. Orice alta utilizare contrara atrage culpa Locatarului, pentru eventualele daune sau avarii produse. In caz de accident, Locatarul isi asuma obligatia ca, in cel mai scurt timp posibil, sa anunte atat Locatorul cat si Politia si sa se prezinte la cel mai apropiat post de Politie pentru a obtine un Proces Verbal Constatator al accidentului.
In cazul in care Locatarul nu prezinta acest Proces Verbal, acesta isi asuma responsabilitatea pentru reparatii integrale. Asigurarile sunt aplicabile numai in cazul in care Locatarul prezinta actele constatatoare eliberate de Politie pentru accident. In cazul in care Locatarul nu prezinta aceste inscrisuri, el este singurul responsabil pentru acoperirea sumelor de plata si accepta sa faca aceasta plata.
Locatorul nu raspunde pentru pagubele suferite de Locatar ori de persoanele care il insotesc, in legatura cu autovehiculul, pentru pierderea sau deteriorarea proprietatilor personale lasate nesupravegheate in interiorul autovehiculului, daca acestea nu se datoreaza unor defectiuni legate de autovehicul. Asigurarea nu absolva Locatarul de responsabilitatea de plata pentru pagubele produse autovehiculului in cazurile urmatoare: a in contraventie cu legislatia in vigoare si cu orice alte reguli de circulatie; b pentru impingerea sau remorcarea altor vehicule, remorci sau a altor obiecte; c in timp ce Locatarul sau persoana de la volan este sub influenta alcoolului, drogurilor, narcoticelor sau a altor substante ce pun in pericol abilitatile psihice si fizice de a reactiona; d in concursuri, curse sau teste auto; e pe drumuri nemarcate pe harta oficiala a Romaniei; f autovehiculul este dat in folosinta unei persoane neautorizate oricare alta persoana care nu este mentionata in prezentul contract de inchiriere ; g Locatarul nu pastreaza masina incuiata pe durata in care nu o foloseste, si nu a tinut asupra sa documentele autovehiculului, iar acestea au disparut; h deteriorarea intentionata sau din neglijenta; i lipsa declaratiilor sau a proceselor verbale ale Politiei la predarea masinii.
Forta majora, cazul fortuit asa cum au fost definite de lege exonereaza de raspundere partea contractuala care o invoca in conditiile legii, cu cerinta notificarii scrise in prealabil, respectiv in termen de 3 trei zile de la aparitia cazului de forta majora.
Pe perioada existentei cazului fortuit sau a fortei majore derularea contractului se suspenda urmand apoi a se continua dupa incetarea acestuia. Dupa incetarea cazului fortuit sau a fortei majore, daca termenul contractului nu poate fi respectat, sau daca valoarea prestatiilor se modifica datorita acestui eveniment, partile vor incheia Act aditional la prezentul contract, scris si semnat, prin care vor renegocia termenii contractului.
Prezentul contract inceteaza in urmatoarele imprejurari: a La expirarea duratei contractului de inchiriere, daca partile nu hotarasc prelungirea acestuia; b Contractul poate inceta prin acordul partilor consemnat intr-un act aditional agreat si semnat de ambele parti.
Rezilierea opereaza in conditiile legii. In toate cazurile de incetare a contractului, Locatarul are obligatia sa achite toate sumele datorate Locatorului pana la data incetarii locatiunii. Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional scris si semnat de partile contractante.
Nici una din partile prezentului contract nu va putea cesiona drepturile si obligatiile ce rezulta din acesta unei terte persoane, fara acordul prealabil, dat in scris, de catre cealalta parte.
Acordul scris se comunica cedentului in termen de 24 ore de la data cand acesta a cerut cesionarului consimtamantul; X. In cazul in care cesionarul nu raspunde in termenul sus aratat, se considera ca acesta nu a consimtit la cesiunea contractului. Click aici. Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea! Data aparitiei: 27 Ianuarie Ti-a placut acest articol?
Votati articolul " Contract de inchiriere - model actualizat. PDF si. DOCX ": Rating:. Modalitate recuperare cheltuieli investitie de catre locatar. Spete - drept de proprietate pct. Infiintare ONG in Acte necesare, statut si lege. Pedeapsa pentru lipsirea de libertate in mod ilegal. Asociatia de proprietari, obligata la plata de daune proprietarului de la etajul 4. Acoperisul nereparat a creat pagube. Evacuarea chiriasului prin darea in judecata.
Mai multe articole despre contract de inchiriere. Politistii l-au inchis. Apartamentele restantierilor pot fi ipotecate mai usor. Cum se poate divorta amiabil in aceasta situatie? Primul oras din Romania in care se interzic centralele de apartament. Montarea repartitoarelor, obligatorie din Model actiune evacuare chirias pentru degradare imobil. Liviu Dragnea, din nou in vizorul DNA. Acesta ar fi mers in vacante scumpe pe bani publici. Mai multe articole despre apartament. Top articole Ultimele articole Ultima ora Schimbare permis auto in Dupa 1 an de la intrarea in vigoare a legii, Guvernul aproba si banii necesari Contributia la sanatate, majorata pentru cei nevaccinati.
Enciclopedia Juridica: solutii pentru sute de situatii litigioase intalnite frecvent in practica! Contracte Acte notariale Cereri si actiuni in justitie Practica judiciara Acte premergatoare , Conditii generale de validitate a contractului , Contract de comodat , Contract de prestari servicii , Legislatie specifica , Modele de contracte , Notiuni generale.
Prezentul contract se incheie pentru o perioada de…. Durata contractului poate fi prelungita numai prin acordul scris al partilor, prin act aditional la prezentul contract. Drepturile si obligatiile Locatorului: VI. Sa predea Locatarului autovehiculul la data si locul convenite prin contract. Sa predea Locatarului autovehiculul impreuna cu documentele necesare si dotarile aferente. Sa se abtina de la orice fapt care ar avea drept consecinta tulburarea Locatarului in folosinta bunului, tulburare de fapt sau de drept.
Locatorul nu raspunde de tulburarea cauzata prin faptul unui tert care nu invoca vreun drept asupra bunului. Locatorul este garant pentru evictiunea bunului si pentru viciile ascunse ale autovehiculului care ii impiedica intrebuintarea. Locatorul nu raspunde insa pentru vicii care ii fac Locatarului incomoda folosinta, si pe care acesta din urma le-a putut constata la incheierea prezentului contract. Orice alte drepturi si obligatii ce-i revin prin lege si prezentul contract.
Locatorul are dreptul de a primi chiria la termenul convenit in contract. Drepturile si obligatiile locatarului VI. De a prelua autovehiculul la data si locul stabite in acest scop. De a plati contravaloarea chiriei autovehiculului, la termenele convenite si stipulate in contract. De a suporta costurile de intretinere si alte consturi suplimentare, conform prevederilor prezentului contract. De a exploata in conditii normale autovehiculul, conform destinatiei acestui bun, astfel cum rezulta si din instructiunilor de folosire si intretinere elaborate de fabricant si specificate in manualul de utilizare.
De a achita amenzile emise de autoritati pentru contraventii sau infractiuni savarsite pe perioada inchirierii de catre conducatorii autovehiculului ce face obiectul prezentului contract. De a suporta costul primei de asigurare facultativa de raspundere civila auto incheiate cu valabilitate in afara teritoriului Romaniei Cartea verde , in cazul in care autovehiculul pus la dispozitia Locatarului, urmeaza a fi folosit in trafic international; VI.
De a returna autovehiculul, la expirarea duratei contractului, in starea in care i-a fost predat, starea autovehiculului urmand a fi constatata prin proces-verbal care se intocmeste cu aceasta ocazie. In cazul unor avarii aduse autovehiculului, cu exceptia celor provocate prin forta majora, Locatarul raspunde in solidar cu asiguratorul Locatorului pentru toate cheltuielile aferente aducerii la starea initiala a autovehiculului sau inlocuirii acestuia cu unul similar ca marca, tip, an de fabricatie, dotari si valoarea de piata.
In cazul in care asiguratorul Locatorului acopera in totalitate aceste cheltuieli, Locatarul este exonerat de raspundere civila. Pentru ca pagubele produse in urma unui eveniment rutier sau furt sa poata fi recuperate prin asiguratorul Locatorului, este obligatorie declararea acestora de catre Locatar organelor de politie din raza localitatii in care s-a produs evenimentul, urmand ca in caz contrar contravaloarea pagubelor sa fie suportata integral de catre Locatar.
Locatarul are obligatia sa apere bunul inchiriat contra uzurparilor. Prin uzurpare se intelege orice atingere provenita de la un tert asupra posesiei bunului dat in locatiune. Locatarul are obligatia de a-l instiinta pe Locator in timp util, pentru ca acesta din urma sa fie in masura sa se apere contra incercarii de uzurpare. Daca Locatarul neglijeaza sa-l informeze pe Locator, va raspunde de prejudiciul suferit de Locator ca urmare a neinstiintarii.
La incetarea perioadei de inchiriere, Locatarul va preda autovehiculul inchiriat catre Locator, la data si locul care se vor stabili de comun acord, impreuna cu actele autovehiculului ce i-au fost inmanate.
Locatarul are dreptul de a folosi autovehiculul atat in tara, cat si in strainatate. Locatarul va instiinta in scris locatorul despre fiecare iesire din tara, cu indicarea destinatiei si a perioadei de sedere. Plata cu intarziere a chiriei de catre Locatar determina aplicarea unei penalitati de…. Intarzierea in predarea autovehiculului de catre Locatar, are urmatoarele consecinte: a daca intarzierea este de cel mult 1 ora, fata de ora incetarii contractului, nu se vor percepe penalitati.
0コメント